Obuka Sl. Ob. u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju PRIJAVI SE ZA OBUKU

Arrow up
Arrow down
Početna Aktuelno

Uskoro počinje sa realizacijom obuka Službenika Obezbeđenja u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju koju i ove godine sprovodi kompanija “Patrol 023”. Obuka se sprovodi u skladu sa svim zakonskim propisima koji regulišu oblast privatnog obezbeđenja i fizičko-tehničke zaštite. 

obuka ucionica

Učionica u kojoj se obavlja teoretski deo obuke

Kompanija “Patrol 023” sa ponosom ističe da je najveći broj njihovih službenika obezbeđenja uspešno završio osnovnu stručnu obuku i položio stručni ispit pred komisijom MUP-a, nakon čega ih očekuje izdavanje licenci.

5 razloga zbog kojih treba upisati školu obuke obezbeđenja u kompaniji “Patrol023”: 

1. Zato što je kompanija “Patrol 023” među prve tri firme na teritoriji Republike Srbije koja poseduje rešenje za sprovođenje obuke u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju izdatog od strane MUP Republike Srbije.

obuka

Praktični deo obuke na terenu

2. Zato što se mi trudimo višePutem obuke organizovani tim stručnjaka kompanije “Patrol 023” ulaže ogromne napore u stručno obrazovanje zaposlenih kadrova kao i ulaganjem neophodnih sredstava za kvalitetnu opremu zaposlenih Sl. Ob., takođe i zalaganjem menadžment tima za razvoj marketinga na osnovu kojeg je kompanija “Patrol 023” uvek za “korak” ispred svoje konkurencije.

3. Zato što je ocena bonitetne vrednosti kompanije “Patrol 023” nekoliko godina za redom 10: Kompanija “Patrol 023” pripada grupi od 2% privatnih firmi srpske privrede koje svojim poslovanjem I finasijskim pokazateljima zasluženo nose ocenu 10. 

bonitet

Sertifikat bonitetne vrednosti kompanije "Patrol 023"

4. Zato što zadovoljni korisnici usluga najbolje govore o kompaniji “Patrol 023”:

Dugogodišnja saradnja sa jednim od najvećih trgovinskih lanaca na našim prostorima firmom “Gomex”, uspešna saradnja sa svim službama grada Zrenjanina prilikom obezbeđenja manifestacije “Dani piva”, dugogodišnja saradnja sa kompanjom “Agroglobe” Novi Sad, uspešna saradnja sa Tehničkim fakultetom “Mihajlo Pupin”, kao i saradnja sa mnogim drugim firmama koje kvalitet naših usluga ocenjuju najvišim ocenama, a koje možete pogledati na zvaničnoj internet stranici kompanije “Patrol 023”.


korisnici usluga

Korisnici usluga kompanije "Patrol 023"


5. Sticanjem licence obezbeđujete sigurno radno mesto 

Licenca koju izdaje MUP Republike Srbije na osnovu obuke koju pruža naš stručni tim, visoko će pozicionirati svakog nosioca licence na tržištu rada. Licenca pruža mogućnost zaposlenja u svim zemljama Evrope sa obzirom da se program obavlja po evropskim standardima. U narednom vremenskom periodu nosioci licence biće izuzetno traženi na tržištu rada zbog potreba sistema bezbednosti Republike Srbije.

Proverite zašto su nam kompanije “Protexi group system”, “Global seed”, “Steel security”, “Loyal protect”, “Gama security” i druge ukazale poverenje o obuci njihovih zaposlenih.

Sve detaljnije informacije o obuci možete pronaći na sledećem linku: obuka službenika obezbeđenja u kompaniji "Patrol 023"

plakat

Kontakt telefon našeg menadžment tima 023/512-850 dostupan je svakog radnog dana od 07:00h do 14:00h.


Patrol 023

Ivana Petrov | Marketing menadžer


Grad Zrenjanin je predhodnih dana bio najposećeniji grad regiona, sa obzirom da se od 26.-30. avgusta 2015. godine, tridesetu godinu za redom održava tradicionalna manifestacija “Dani piva”, koja je ove godine prema rečima organizatora zabeležila rekordnu posećenost od oko 400.000 ljudi. Posetioci su iz grada i mnogobrojnih okolnih mesta tako i iz regiona, koji su sa nestrpljenjem očekavali spektakularne koncerte različitih muzičkih grupa i popularnih izvođača koji su se svojim koncertima potrudili da Zrenjanin zasluženo dobije titulu “centra balkana”.

Tokom 5 dana i 5 večeri koliko je ovogodišnja jubilarna 30. manifestacija “Dani piva” trajala, Zrenjanin je bio sigurno mesto za boravak, zabavu i odmor, obezbeđen od strane PU Zrenjanin i službenika obezbeđenja kompanije “Patrol 023”, uz značajnu pomoć komunalne policije grada Zrenjanina.

dani piva centar 2

Na koji način, kako i koje tehnike obezbeđenja su primenjivali službenici kompanije “Patrol 023” saznajemo iz prvog lica, kroz intervju sa direktorom firme, Nikolom Đurin:

“Kompanija “Patrol 023” posluje na teritoriji grada Zrenjanina već 10 godina i veoma je dobro upoznata sa problematikom bezbednosti koja se vezuje za grad Zrenjanin i manifestaciju “Dani piva”. Imidž koji je izgradila među korisnicima svojih usluga doveo je do angažovanja naše kompanije od strane grada Zrenjanina, za pomenutu manifestaciju “Dani piva”. Sa obzirom da se koncept održavanja manifestacije u određenoj meri izmenio, da se program manifestacije značajno proširio, potrebno je bilo posvetiti značajnu pažnju svim aspektima bezbednosti pomenute manifestacije. Predstavnicima grada Zrenjanina bezbednost posetilaca prilikom održavanja manifestacije od izuzetnog je značaja, te se naša kompanija “Patrol 023” fokusirala na bezbednost posetilaca prilikom održavanja koncerata i nakon završetka istih do kasnih jutarnjih sati. Pored zaduženja da obezbedi skupocenu opremu u vlasništvu organizatora najveća pažnja posvećena je obezbeđenju kritičnih mesta posredstvom patrolne delatnosti službenika obezbeđenja, pa su tako Sl. Ob. bili raspoređeni od Trga Slobode duž glavne ulice preko Plato-a i Žitnog trga."

Koja su bila konkretna zaduženja tokom patroliranja i koliku odgovornost je Vaša firma imala prilikom obezbeđenja manifestacije “Dani piva”? 

"Odgovornost je svakako velika jer se radi o izuzetno velikom broju posetilaca, prema procenama organizatora tokom 5 dana i noći njih 400.000, prilikom čega mogu nastati najrazličitiji bezbednosni rizici i problemi. Službenici obezbeđenja (u daljem tekstu Sl. Ob.) bili su dužni da prilikom patroliranja uoče sve bezbednosne rizike, da iste spreče ukoliko je to bilo moguće, odnosno obaveste nadležnu PU Zrenjanin."

Šta se to sve dešavalo na “Danima piva”?

"Sl. Ob. pre svega obavlja preventivnu funkciju, pa tako u okviru njegove delatnosti dolazi i pružanje informacije i pomoći građanima, posetiocima, a veliki broj pitanja odnostio se na program same manifestacije, lokacije, i kako i gde parkirati svoje vozilo. Sa druge strane, Sl. Ob. rešavali su i problematično ponašanje malog broja građana, sprečavali moguće sukobe, i konfortacije, pa i započete tuče, što ništa nije neobično za manifestaciju ovakvog tipa sa velikom posećenošću. Konzumiranje alkohola znatno doprinosi ispoljavanju nedoličnog ponašanja.

dani piva 1

Sprecifična su dva slučaja, kada su se radnicima obezbeđenja obratile dve majke za pomoć koje su u trenutku nepažnje u ogromnoj gužvi “izgubile iz vida” maloletnu i nestašnu decu. Brzom reakcijom, Službenici Obezbeđenja pronašli su decu i vratili ih svojim roditeljima. Zahvalnost majke bila je neizmerna, a sa ovakvim situacijama se često susreću radnici naše kompanije."

Kako biste ocenili saradnju sa drugim službama zaduženim za bezbednost?

"Veoma veliku podršku pripadnicima obezbeđenja pružili su pripadnici policije i svaki put odreagovali brzo i efikasno. Pored toga predstavnici komunalne policije dali su svoj značajan doprinos bezbednsti manifestacije, te bih pohvalio komunikaciju između ovih državnih službi i pripadnika obezbeđenja."

Sa obzirom da je Vaša firma jedina u gradu koja poseduje licencirane službenike obezbeđenja, koliko Vam je to pomoglo u radu?

"Započeta profesionalizacija sektora bezbednosti za nas je veoma važna, stoga smo među prvima licence u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju i pribavili. Profesionalni radnik obezbeđenja izuzetno je važan kako bi se poslovi bezbednosti adekvatno obavili, stoga smo veoma ponosni na činjenicu da je naša firma jedina u gradu koja poseduje licencirane Sl. Ob."

Prema rečima nadležnih, ovogodišnja manifestacija “Dani piva” je jedna od najbezbednijih, jer se profesionalno pristupilo planiranju i organizaciji poslova bezbednosti.


Patrol 023

Ivana PetrovMarketing menadžer


 

Sedmi po redu "Soundlovers" muzički festival koji je zadržao tradiciju predstavljanja kvalitetne elektronske muzike, sjajne organizacije i odlične zabave, održan je ovog vikenda pod otvorenim nebom letnje "kino-bašte" u Zrenjaninu, koji je prvi put posle 6 godina produžen za još jedan dan, u  trajanju od 24. do 26. jula 2015. godine i koji je ispunio sva očekivanja pred više od 7.000 posetilaca iz čitavog regiona i Srbije.

Festival je propraćen  pod budnim okom službenika obezbeđenja firme "Patrol 023" iz Zrenjanina zaduženih za bezbednost festivala i svih posetilaca.


soundlovers7


Organizatori festivala i ove godine potrudili su se da obezbede maksimalnu bezbednost i profesionalizam na visokom nivou, a kroz dugogodišnju saradnju i ukazano poverenje sa firmom "Patrol 023", službenici obezbeđenja su i ove godine odgovorno postupili u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju i Zakonom o okupljanju građana i na taj način uspešno odgovorili na sve bezbednosne izazove koje su se ove godine pojavili tokom održavanja festivala.


037-Patrol023 1

 

Službenici obezbeđenja firme "Patrol 023", obezbeđujući muzički festival "Soundlovers"  šestu godinu za redom, dokazali da su sa razlogom lideri u poslu fizičko-tehničkog obezbeđenja na teritoriji Banata i šire.

 

U skladu sa osnovnom stručnom obukom koju su po Zakonu o privatnom obezbeđenju  svi službenici obezbeđenja naše kompanije uspešno završili, i položenog stručnog ispita pred komisijom MUP-a, licencirani službenici obezbeđenja primenili su ovlašćenja u vršenju poslova obezbeđenja, i svoje stečeno znanje i veštine, uspešno primenili i prilikom obezbeđenja "Soundlovers" festivala koje je svojevrstan poduhvat jer zahteva od službenika obezbeđenja apsolutnu posvećenost, maksimalnu koncentraciju prilikom vršenja dužnosti fizičko-tehničkog obezbeđenja posetilaca festivala, sprečavanje ili otkrivanja unošenja nedozvoljenih i opasnih sredstava, neovlašćenog ulaza na festival, sprečavanje nedoličnog ponašanja.

 

Na osnovu obuke koju su završili, službenici obezbeđenja postupaju po pravilu poslovne etike i sa profesionalnim uvažavanjem prema svakom posetiocu i na taj način pokazuju da nisu samo radnici koji će "ispratiti" posetioce prilikom neprimerenog ponašanja, već su oni školovani službenici obezbeđenja kojima je bezbednost posetilaca festivala na prvom mestu. 


Obukom službenici obezbeđenja su edukovani da prepoznaju bezbednosne rizike, odgovore na iste u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, štiteći prevashodno svoju ličnu bezbednost i bezbednost lica koja štite i odreaguju u vandrednim situacijama u skladu sa procedurama rada ili ukažu hitnu medicinsku pomoć licu kojem je ona neophodna.

 

Firma "Patrol 023" uspešno sarađuje sa nadležnom policijskom upravom u Zrenjaninu, koja je i ove godine obavljala svoje dužnosti obezbeđenja festivala na izuzetno visokom nivou i pružila punu podršku pripadnicima obezbeđenja Soundlovers festivala.

 

Soundlovers festival je prvi put održan 2009. godine, nastavio svoju tradiciju godinama zaredom, i tako potvrdio koliko je zapravo značajan za grad Zrenjanin. Zadržao je titulu najznačajnijeg festivala elektronske muzike u Banatu.


Daljim svojim radom i unapređenjem svih segmenata bezbednosti naša kompanija potrudiće se da festival postane prepoznatljiv i po zavidnom nivou bezbednosti i bezbednosne kulture.

 

 

Patrol 023

Ivana PetrovMarketing menadžer
Da li ste znali da firma “Patrol 023” deset godina patrolira gradom Zrenjanin?

Niste znali?

Naša firma “Patrol 023” uspešno obavlja patrolne delatnosti gradom u najekstremnijim uslovima svakog dana i noći, bez ijednog dana odmora, pri visokim i niskim temperaturama, uspešno izvršavajući poslove obezbeđenja privatnih i državnih objekata kako u  Zrenjaninu tako i širom Vojvodine i Srbije.

patrola grad

Najbolje o usluzi naše firme govori primer radnika koji je tokom patrolne delatnosti, u noći između 29. i 30. juna 2015. godine u 03:00 časova, zatekao majku S.S. sa troje maloletne dece  uzrasta od dve, tri i četiri godine.

Citat službenika obezbeđnja po ovom događaju:

“Krenuo sam u redovni noćni obilazak grada radeći svoje svakodnevne poslovne aktivnosti. Na osnovu godina iskustva koje sam stekao radeći za firmu “Patrol 023”, procenio sam da je pogodno vreme za izvršenje raznih krivičnih dela u periodu od 02:00 do 05:00 , odlučio da krenem u redovnu patrolu objekta zaduženju – objekata koji se obezbeđuju, između kojih je i objekat “Sport 2TS Bagljaš”. Tom prilikom ispred navedenog  objekta, tačnije u bašti, zapazio sam meni nepoznatu žensku osobu sa troje male dece. Upitao sam je zašto je tu i da li joj treba pomoć, odgovorila mi je da su došli iz Beograda, da su stanovali u jednom stanu na  Bagljašu ali da ih je gazda stana nakon određenih nesuglasica  izbacio na ulicu. U meni se probudio ogroman osećaj tuge i moralne odgovornosti, saosećanja prema majci i deci, i bez razmišljanja sam odlučio da pomognem. Pozvao sam  dežurnu službu PU Zrenjanin, objasnio šta sam zatekao na ulici  i upitao da li možemo da ih smestimo u sigurnu kuću.”

Policijski službenici su odmah reagovali tako što je na lice mesta izašao službenik centra za socijalni rad, nakon čega je usledio razgovor sa majkom da bi kasnije preduzeli potrebne mere i  obezbedili  smeštaj za majku i troje dece u sigurnu kuću. Majka nije mogla da pronađe dovoljno reči hvale za postupak radnika obezbeđenja naše firme "Patrol 023" i PU Zrenjanin na brzom rešenju.

“Ne mogu da Vam opišem koliko sam srećan bio tada. Pomoći čoveku, a posebno majci koja je bespomoćna zaista je ogromno zadovoljstvo za mene lično, ali  i za svakog od mojih kolega koji se svakodnevno susreću sa ovakvim pa i težim situacijama u poslu fizičko tehničkog obezbeđenja.

“Obuka koju sprovodi “Patrol 023” u mnogome mi je pomogla da uspešno realizujemo sve zadatke iz nadležnosti službenika obezbeđenja. Stečena znanja primenjujemo u reševanju svakodnevnih kao i u rešavanju ovakvih situacija i sa sigurnošću tvrdim da je obuka službenika obezbeđenja koju sam završio od izuzetnog značaja za svakog radnika obezbeđenja.”

Firma „Patrol 023“ među prvima je u Srbiji i Vojvodini koja je ispunila sve neophodne tehničke uslove za stručnu obuku službenika obezbeđenja.

obuka sertifikat

Svi zainteresovani građani koji žele da saznaju više o obuci koju sprovodi firma “Patrol 023” iz Zrenjanina mogu pročitati detaljnije informacije klikom na link:  obuka fizičkih lica PATROL 023

 

Patrol 023

Ivana PetrovMarketing menadžer

  

Bliži se vreme godišnjih odmora, vreme kada sve više ljudi razmatra mogućnosti na kojim destinacijama provesti odmor sa svojim najbližima, a ne razmišljajući da je baš to period kada ostavljaju svoje kuće i stanove i u njima dragocenosti, nakit ili neke druge stvari visoke materijalne vrednosti, slabo ili potpuno ne zaštićene. Ostavljanje kuća i stanova slabo pa čaki i u nekim slučajevima potpuno ne zastićenihm otvra prostor provalnicima.

   Situacija u Srbiji po pitanju bezbednosti građana i njihovih stambenih objekata je alarmantna. Svaki dan su crne hronike sve punije informacijama o provalama. I sve je više oštećenih građana čije su nekretnine bile na meti učinioca ovih krivičnih dela. U Srbiji postoje dve vrste provalnika – amateri i profesionalci . Amateri su u najvećem broju korisnici droga i drugih opijata, koji se ne pripremaju za provalu, već to rade stihijski tj. nasumice i na najjednostavniji način. Načini na koje to obavljaju su najčešće kroz otvoreni prozor, otključana vrata ili korišćenjem sile tela kako bi obili vrata. A sve to u cilju da bi došli do manje materijalne koristi, pa predmet njihove krađe može biti i bilo koja vrednost.

04e97fc97762fd086491e9e512e44ceb gallery lw

   Kada je reč o profesionalcima, najčešće reč o višestrukim povratnicima, koji se pripremaju za izvršenje krivičnog dela i najčešće koriste specijalni obijacki alat – provalnici se najpre informišu o tome da li vlasnik stana poseduje dragocenosti u stanu, novac ili nakit, kada će biti odsutan i koji je nivo bezbednosti tog objekta. Do informacija o prisustvu vlasnika ili dragocenostima u stanu, provalnici mogu da dođu i preko ,,tipera“ koji su najčešće iz okruženja oštećenog i upoznati sa njegovom materijalnom situacijom. „ Tiper “ može biti bilo ko – od komšije rodjaka ili prijatelja, a često vlasnici nisu ni svesni da su bas oni odali informacije koje su dovele do provale stana. Težinu problema povećava i mala brojnost i slaba tehnička opremljenost pripadnika MUP-a u sprečavanju i otkrivanju kriminalnih radnji ovog oblika. Na to ukazuje i statistika koja pokazuje da se u Srbiji rasvetli svega 40 posto slučajeva težih krađa. Bas zbog takvih činjenica, angažovanje privatnih renomiranih firmi za obezbedjenje zauzima status kao najbolje rešenje vlasnika stambenih objekata da sačuva svoju imovinu. Sa ponosom mozemo reći da naša firma „ Patrol 023 “ korišćenjem savremenih tehnicki sredstava – ugradnjom alarmnih sistema, i sve to propraćeno našom interventnom ekipom na teritoriji grada Zrenjanina, veoma uspešno i efikasno eleminiše svaku mogućnost nastanka ovog krivicnog dela, a na to ukazuje i veliko poverenje i zadovoljstvo korisnika nasih usluga.

Milan Ristić

Direktor

Kraj 2013 i početak 2014 je označen kao period u kome je povećan broj krivičnih dela od kojih su najčešca krivičnadela krađe i razbojništva. Činioci ovih krivičnih dela aktivni su kako noću tako i danju. Tako da vlasnici i radnici ugostiteljskih i trgovinskih objekata, više nisu sigurni kad im neko otvori vrata radnje, da li je u pitanju mušterija ili razbojnik. Sve vise je takvih napada gde učinliac uz pretnju koristi i oružije, gde u odrenđenim slučajevima dolazi i do teških telesnih povreda pa čak i do smrtnih ishoda.

razbojnistvo

Hoce li krađa biti počinjena prvenstveno zavisi od toga kako učinilac proceni rizik mogućnosti da bude uhvaćen i od njegove procene nivoa bezbednosti lica i objekata. U cilju sprecavanja dovođenja u opasnost života zaposlenih u tim objektima kao i u cilju sprečavanja krađa u kojima gubitci mogu dostići i milionsku vrednos, vlasnici iskazuju sve vise poverenja firmama koje se bave obezbeđenjem i od njih traže stručnu i profesijonalu pomoć u odklanjanju kao i u sprečavanju da do krađe ili napada dođe. Najčesće trazena pomoć je da u njihovim objektima pored njihovih redovnih radnika bude i pripadnik obezbeđenja.

To su lica koja su prošla određene stručne i profesionalne obuke u vidu obezbeđenja lica i objekata kao i položenu obuku rukovanjem vatrenim oružijem. Drugi način smanjenja krivičnih dela te vrste je i angazovanje interventne ekipe obezbeđenja koja u toku dana više puta obilazi objekte i radnike u preventivne svrhe, a po pozivu dostupna je 24/7. Prednosti ovakvog vida zaštite su mnogobrojne, jer pružaju različite mogućnosti prilagođavanja potrebama naručioca posla kao što postoji i mogućnost na zahtev vlasnika da se izvrši i interna revizija, tačnije provera rada zaposlenih unutar svoje matične firme. Kao neizbežan vid zaštite navodi se i korišćenje savremenih tehničkih rešenja u oblasti bezbednosti a podrazumeva ugradnju alarmnih sistema kao i video nadzora koji ima 24 časovno praćenje iz specijalno opremljenog monitoring centra propraćenih ugradnjom panik tastera.

To su neki od najviše traženih oblika obezbeđenja. Jedan od glavih problema koji se neizbežno nameće jeste ne shvatanje poslodavaca za potrebom podizanja bezbednosti ili nivoa zaštite na adekvatan održiv i efektivan nivo, dok se ne sretnu sa takvim činom krivičnog dela iz kojeg proizilaze ne samo materijalne štete već i sve one druge otežavajuće okolnosti koje mogu izazvati veće štete po poslovanje nego i samo krivično delo. Posle toga ipak shvate da je na osnovu uloženog i dobijenog “preventiva majka sigurnosti” koju sprovode uspešne firme poput naše.

Milan Ristić

Direktor

   Složenost društvenih odnosa i njihove učestale promene uticale su da današnje društvo sa pravom potencira pitanje bezbednosti, preispituje ga i pokušava da doprinese njegovom ravnomernom razvoju. Brzina istih promena, tranzicija društvenog sistema uticale su i na razvoj pitanja bezbednosti kroz prelazak iz sistema društvene samozaštite i civilne odbrane u sistem privatne i korporativne bezbednosti. Što implicitno uvodi novi pojam „SECURITY“ u današnju terminologiju poslovnih sistema i društva uopšte.
  

   Edukovani radnik obezbeđenja ili „Security guard“ predstavlja osnovnu ćeliju sistema obezbeđenja lica imovine i poslovanja i čini integralni deo mnogo većeg sistema nacionalne bezbednosti kroz saradnju sa eksternim subjektima obezbeđenja (državne institucie, ministarstvo unutrašnjih poslova, sudstvo, lokalne samouprave i drugi sistemi obezbeđenja). Kompanije koje pružaju usluge obezbeđenja tj. njihov bezbednosni menadžment trebale bi tu saradnju da potenciraju i razvijaju je u cilju uspešnijeg delovanja u pružanju usluga zaštite i razvoja modernog bezbednog društva.
  

  Obavljanjem svojih redovnih aktivnosti, radnici obezbeđenja u firmama koje pružaju iste usluge na profesionalan i adekvatan način, trebali bi da obavljaju i posao od šire društvene koristi. Naime neizbežno je ne susresti se sa različitim oblicima ugrožavanja (krađe, prevare, sabotaže...itd) i različitim krivičnim delima, koje društvo ima potrebu da eliminiše. Shodno tome menadžment takvih firmi treba da obuči svoje radnike obezbeđenja da nastupaju na takav način da vršeći svoje poslove razvijaju stepen  bezbednjijeg društva.  
  

   Noćno patroliranje gradom interventne patrole fizičkog obezbeđenja (mobile guarding) koje pojedine firme iz ove delatnosti imaju jedan je od konkretnih primera opšte društvene koristi. Patolirajući gradom primećuje se čitav niz različitih društvenih devijacija i narušavanja bezbednosti društvene imovine koje se prijavljuju nadležnim državnim organima. A zatim i sledi njihovo rešavanje. Iako se takvo delovanje često podvodi u policiskim upravama kao prijava od strane građana, veoma zančajnu ulogu ustvari imaju firme iz sektora privatne bezbednosti.     

                  PATROL 023
                  Nikola Đurin
                  Dpl. Menadžer bezbednosti

Moderni poslovni sistemi koji danas egzistiraju uslovljeni su i praćeni  veoma širokim spektrom potencijalnih opasnosti i pretnji, koje se veoma često i sasvim izledno negativno odražavaju na poslovanje i uspešnost kompanije. Pored spoljnih faktora: učestalost društvenih promena, neizvesna ekonomska situacija, neadekvatni i u velikoj meri  opterećujući zakonski propisi, sužen izbor adekvatne obrazovane radne snage… na koje se vrlo često ne može uticati, postoji i čitav niz pretnji po bezbednost sistema poslovanja a o kojima se veoma malo zna i pridodaje im se mali značaj.

   Koncept industrijske i korporativne bezbednosti izašao je iz domena pukog teoretisanja i postao je praktično vidljiv i opipljiv jer su nove bezbednosne pretnje sa kojima se susreću kompanije i institucije postale uobičajene. industrijska špijunaža, sabotaža,  pretnje konkurencije, finansijske prevare i slični termini, ne predstavljaju više apstraktne već egzaktne pojmove, koji ugrožavaju poslovanje i bezbednost objekata zaštite.

  Pored svih ovih bezbednosnih pretnji ne smeju se zaboraviti važni izvori ugrožavanja ne samo spoljašnji, već prvenstveno oni unutrašnji koje je potrebno sprečiti u jednom poslovnom sistemu a čiji su nosioci upravo zaposelni: krađe, sitne krađe, pronevere, zloupotrebe, neadekvatna i devijantna ponašanja koja su posledica nedostatka bezbednosne kulture zaposlenih i loše ekonomske situacije.

   U svemu tome izuzetno važnu ulogu imaju odgovarajuće i adekvatne kompanije iz sektora privatne bezbednosti koje nastupaju svojim uslugama na profesionalan način u zaštiti i obezbeđenju sistema poslovanja, nihovih lica i imovine kompanija koje koriste nihove usluge. I shodno tome odabir prave i pouzdane fime koja se može izboriti sa svim nadolazećim izazovima i sistematično pristupiti rešavanju ovih problema u našem regionu je zaista sužen u odnosu na vrlo bitan odnos cene i kvaliteta. Iako, često pitanje kvaliteta nije presudno, uspešni poslodavci znaju zašto je ono važno.   

   Važno je jer se bazira na centralnom resursu na kome počiva kompletan sistem obezbeđenja a to je prvenstveno čovek. Ljudski faktor je osnovni element u sistemu bezbednosti i njegovim razvojem i unapređenjem stvara se bezbednije okruženje. Zaposleni jedne kompanije predstavljaju njegovu najveću vrednost i shodno tome kvalitet dolazi u prvi plan, te imidž radnika obezbeđenja i renome njegove kompanije, utiču neposredno i na imidž poslovnog sistema koji koristi usluge obezbedjenja i čini takav sistem kvalitetnijim, uspešnijim i manje podložnim bezbednosnim rizicima

                                                                                                                                                                   PATROL 023

                                                                                                                                                                   Nikola Đurin

                                                                                                                                                                   Dpl. Menadžer bezbednosti